hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Intervju / 3. rujna 2020.

Perica Bukić

Foto: Saša Zinaja/Nacional.hr

Možemo biti ponosni na uspješnu prošlu sezonu svih natjecanja ‘pod kapom HVS-a’

Redizajniranom web ili mrežnom stranicom Hrvatskog vaterpolskog saveza na kojoj se upravo nalazite, nastojali smo ‘udahnuti’ moderniji duh, atraktivniji i dinamičniji izgled. No, dakako da ćemo nastojati ne samo zadržati dosadašnju, već i što je moguće više podignuti opću kvalitativnu razinu sveg što vam hvs.hr svakodnevno donosi.
Za pretpostaviti je da ste određene novosti zamijetili, kao i što ćemo nastojati osmišljavati i druge novine, ali i zadržati neke prijašnje forme. Jedna od novih rubrika koju uvodimo od sada na našoj stranici je ova koju upravo čitate.

“U dva metra” je rubrika koja bi okvirno jednom mjesečno donosila neke bitnije i veće, zanimljivije i značajnije razgovore, otvarale neke teme, probleme, razvijala diskusiju. Razgovarat ćemo s vaterpolistima, bivšim i sadašnjim, njihovim trenerima, dužnosnicima. Naglasak tematike će uvijek biti na aktualnom trenutku, na nečemu što obilježava trenutak hrvatskog vaterpola.

Prvi gost “U dva metra” je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik i direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza. Osoba koja je izravno i najuže upućena kako u sve aktivnosti, tako i odluke Hrvatskog vaterpolskog saveza.


HVS.HR: Hrvatski vaterpolski savez posljednjih godina pridaje veliku pozornost što većoj medijskoj prisutnosti našeg sporta. Od klasičnih oblika sredstava javnog priopćavanja (radio, TV, tisak) pa do portala, društvenih mreža. Jedan od oblika je i službena mrežna stranica Hrvatskog vaterpolskog saveza. Sadašnje redizajnirano izdanje hvs.hr je tomu posljednji dokaz. U kolikoj mjeri postoji zadovoljstvo medijskim zanimanjem za vaterpolom u Hrvatskoj, jesu li sve dosadašnja akcije HVS-a u tom smjeru počele davati neki rezultat?
BUKIĆ: Medijsko praćenje i interes su za sport uvijek bili važni, ali u zadnje vrijeme mislim još i važniji nego ikad ranije. U doba kad sam ja igrao, intervju ili reportaža u nekom od dnevnih ili tjednih listova je značila apsolutnu medijsku prisutnost, dok u današnje doba rekao bih doslovno življenja „on line“, je potrebno puno više. Osim TV-a, dnevnih i tjednih listova, sportskih, ali i obiteljskih reportaža, jako je bitna i dnevna prisutnost kroz kvalitetan web, ali i Facebook, Instagram i sl.
Mislim da smo zadnjih nekoliko godina napravili ogroman iskorak kako kroz dnevne tekstove na našem webu HVS-a gdje se može pronaći uistinu sve što može zanimati i zahtjevnije pratitelje vaterpolskog sporta, ali i kroz kvalitetan live-scoring kojim smo obuhvatili doslovno sva natjecanja u kojima nastupaju hrvatski vaterpolski klubovi i naše nacionalne selekcije. Novi web HVS-a je još jedan kvalitativni iskorak u segmentu informiranja šire javnosti.

HVS.HR: Godina u kojoj se nalazi sav sport u svijetu je specifična zbog koronavirusa, ali hrvatski je vaterpolo ostvario nekoliko pobjeda baš u ovakvim teškim trenucima. Uspješno je privedena kraju cijela sezona seniorskih muških i ženskih natjecanja, ali održana su i kup natjecanja i kampovi svih mlađih uzrasta, pripremaju se reprezentacije… Sve se izvana gledano činilo vrlo ‘glatko’ provedeno, ali je li to samo privid, jeste li imali problema? Je li u nekom trenutku bilo dvojbi krenuti u dovršenje projekta okončanja Prvenstva Hrvatske što je nosilo određeni rizik ili puno jednostavnije, kao većina europskih država, poništiti cijelu sezonu i čekati?
BUKIĆ: Mislim da zaista možemo biti ponosni što smo cijelu tekuću sezonu odnosno natjecateljsku godinu 2019./20. iznijeli do kraja u doslovno svim natjecanjima „pod kapom“ HVS-a. Svi zajedno u ovom trenutku nismo ni svjesni važnosti odigravanja svih tih natjecanja, utakmica, te naravno i aktivnosti na stotine igrača, trenera, sudaca itd. Bilo je, naravno, unutar Upravnog odbora razmišljanja da slično kao i ostali kolektivni sportovi (rukomet, košarka, odbojka…) prekinemo natjecanja s obzirom na navedenu opasnost od moguće zaraze. Srećom vaterpolo je sport koji se prirodno može organizirati i natjecanja održati na vanjskim, otvorenim plivalištima, te smo uz poštivanje svih onih nama dobro poznatih preporuka HZJZ-a, uspjeli doslovno sva planirana natjecanja održati bez i jednog incidenta u tom smislu. Imali smo slučaj zaraze koronavirusom jednog od trenera gdje smo dvije momčadi mlađih selekcija dvaju klubova stavili u izolaciju i oni su na žalost propustili svoje natjecanje, ali ukupno gledano sve je prošlo kako smo samo mogli poželjeti.

Velika pomoć Vlade RH

HVS.HR: Koliko je marketinški, dakle i financijski covid-19 naštetio hrvatskom vaterpolu?
BUKIĆ: Virus je naštetio cijelom svijetu, posebno gospodarstvu, a naravno da usko vezano na navedeno, da je upravo sport pretrpio možda i najveću štetu i gubitke, kako direktno ostajući bez svojih sponzora i donatora, i rebalansima lokalnih zajednica pa i središnje države, ali i neizravno s obzirom na to da su prekinuta sva međunarodna i klupska i reprezentativna natjecanja, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju. Ipak, uz pomoć Vlade RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, te uz izniman angažman Tomislava Družaka, prvog čovjeka donedavnog Središnjeg državnog ureda za šport, klubovi ali i savezi su dobili iznimnu financijsku pomoć i to kroz financiranje osnovne plaće za sve trenere i sportske djelatnike u sustavu sporta, ali i financiranjem troškova natjecanja klubova, službenih osoba, stipendija reprezentativcima itd.

HVS.HR: Kako će izgledati sljedeća domaća klupska sezona?
BUKIĆ: Zaključak Upravnog odbora HVS-a, a isti stav dijele i ostala tri nacionalna saveza je da je Regionalna vaterpolska liga istinski interes svih naših klubova i napravit ćemo sve da je zadržimo i u budućnosti. Ipak, s obzirom na realne okolnosti u kojima živimo, zdravstvene, ali i financijske, sljedeću sezonu ćemo početi odigravanjem svatko svojeg nacionalnog prvenstva, dok bi RVL odigrali turnirski početkom proljeća 2021. U ovom trenutku nećemo definirati sustav jer će on ovisiti o epidemiološkom stanju.

Novo Prvenstvo Hrvatske startat će 3. listopada

HVS.HR: Kada je za očekivati početak nove sezone Prvenstva Hrvatske i s koliko klubova? Je li riječ o 10 ili možda i više?
BUKIĆ: Početak nove sezone planiramo za 3. listopada, te smo poslali klubovima upit po kojem očekujemo njihovo očitovanje vezano za nastup u Prvenstvu Hrvatske u nadolazećoj sezoni. Što se tiče broja klubova, zasad je 10, ali sigurno da bi iskorak svake od sredina koje imaju realne pretpostavke za takav iskorak, bile dobro došle.

HVS.HR: Je li prolongirana odluka, s ranije Skupštine HVS-a po kojoj bi svaka prvoligaška momčad morala nužno oformiti i ženski sastav?
BUKIĆ: Ta je odluka donesena na prijašnjoj sjednici Skupštine, tako da će ona biti jedna od tema i na ovogodišnjoj Skupštini, 13. rujna, a koja je ujedno i Izborna. Upravni odbor je donio zaključak odnosno preporuku za prijedlog Skupštini da se ipak taj termin prolongira. Meni je osobno žao što smo to bili prisiljeni predložiti, ali financijska situacija velike većine klubova je zaista iznimno teška. Ipak, neki pomaci su već napravljeni. Iako ćemo primjenu te odluke kako stvari stoje odgoditi, svakako ćemo je čim se financijska situacija stabilizira ponovo vratiti.

Rudiću želimo napraviti spektakl

HVS.HR: Vaterpolska javnost s nestrpljenjem je bila iščekivala 12. rujna 2020. kada je u Zagrebu bila planirana utakmica Hrvatska – Svijet kojom bi se obilježio kraj trenerske karijere Ratka Rudića. Međutim, iz naveli bi razumljivih razloga, odustalo se od tog termina.
BUKIĆ: Mi smo morali prije nekog vremena ne otkazati, već odgoditi tu utakmicu za neko bolje i sretnije vrijeme, a nadam se da će ono nastupiti brzo. Svima je znano kakvo je stanje u cijelom svijetu, pa tako onda i u nas, glede borbe s pandemijom koronavirusa, nastojanja u suzbijanju širenja virusa, epidemiološke slike. U ovakvim uvjetima kakvi su sada, niti bi bilo odgovorno od nas ustrajati u organizaciji takve utakmice, a veliko je pitanje i koliko bi uopće stranih igrača, zvijezda, gostiju moglo doći, koliko bi moglo biti gledatelja i da ne duljim. Organizirati ovakvo što bez mogućnosti da ispunimo tribine do posljednjeg mjesta i bez da to bude stvarna fešta vaterpola i sporta, nema smisla. Zato smo oproštajnu utakmicu Ratka Rudića samo pomaknuli, odgodili, nismo otkazali.
Uistinu se veselim tom događaju i što se nas kao Saveza tiče, napravit ćemo sve da to bude spektakl dostojan oproštaja najuspješnijeg trenera svih vremena.

HVS.HR: Hrvatska je domaćinom sljedećeg Europskog prvenstva u Splitu, 2022. Bilo je planirano za srpanj/kolovoz, no kako će se iste godine u svibnju održati Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, došlo je do manje promjene što se datuma tiče pa će se tako EP u Splitu održati od 27. kolovoza do 10. rujna 2022. Istina da su dotad pune dvije godine, ali kako teku pretpripreme za Split 2022?
BUKIĆ: Organizacija Europskog prvenstva Split 2022. teče očekivano i za sad nemamo većih problema. Naravno, u ovoj fazi i nemamo prevelikih obveza osim osnovne pripreme, ali polako ulazimo u fazu sve intenzivnijeg razdoblja kad je Euro u Splitu u pitanju. Poznato je da je Svjetsko prvenstvo zbog pomicanja OI u Tokiju pomaknuto na svibanj 2022. i od tuda i razumljiva odluka LEN s kojom je dakako Hrvatski vaterpolski savez suglasan, a uostalom i surađivali smo i po tom pitanju. U svakom slučaju očekuje nas istinski sportski spektakl i uvjeren sam da će se Split pokazati fantastičnim domaćinom.

Mislim da bi i bez Rotterdama, Hrvatska bila u Tokiju

HVS.HR: Zaključno, svima nam je ipak ponajviše u mislima Tokio 2021. Kakve su Vaše, što spoznaje i očekivanja, jesu li upitne kvalifikacije u Rotterdamu u veljači 2021., pa onda i same Igre? Ima li ikakvih očitovanja iz FINA-e ili smo svi u situaciji čekanja djelotvornog cjepiva?
BUKIĆ: Mislim da danas ne postoji nitko tko bi mogao sa sigurnošću odgovoriti na pitanje održavanja Igara u Tokiju. Ipak, zadnje informacije o pronalasku cjepiva daju razlog za optimizam. Što se kvalifikacija tiče, one su uistinu ogroman upitnik i teško mi je zamisliti da će se bez djelotvornog cjepiva one moći održati. Postoji naravno opcija da se i kvalifikacije još jednom odgode pa i da se uopće ne održe, već da se broj reprezentacija sudionika Igara popuni temeljem rezultata s posljednjeg Svjetskog prvenstva ili Svjetske lige. U bilo kojoj takvoj opciji, Hrvatska bi bila siguran sudionik. Naravno ako će se Igre u Tokiju uopće održati.
Ja sam optimist i uistinu se nadam da hoće. I naravno priželjkujem u finalu tih Igara našu reprezentaciju. Nakon dva uzastopna finala (zlato London, srebro Rio) to bi bio veličanstven uspjeh – zaključio je “U dva metra”, Perica Bukić, izvršni dopredsjednik i direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.