hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 13. lipnja 2020.

Hrvatska – Crna Gora (19.00 – Planet Sport TV)

BARAKUDE – Nakon 3. dana priprema u Dubrovniku, slijedi – Dan utakmice

 

Hrvatska – Crna Gora (19.00 – Planet Sport TV)

 

 

Prijepodne trening, nakon njega serološka testiranja na covid-19, pa navečer još jedna trening ili točnije zatvorena trening-utakmica s Jugom AO. To je u jednoj rečenici pregled jučerašnjeg, trećeg dana priprema hrvatske reprezentacije u Dubrovniku. No danas… danas je osvanuo – Dan utakmice. Kulminacija mini-pripremnog ciklusa, prijateljska međudržavna utakmica protiv Crne Gore, od 19.00 sati, uz prijenos na Planet Sport TV, ali i uz gledatelje na tribinama!!

Utakmica Hrvatska – Crna Gora je na svoj način, koliko god bila “samo” prijateljska, ipak posebna u nekim detaljima. To je prvi sportski događaj u Hrvatskoj na kojem će moći nazočiti gledatelji od kako je proglašena pandemija koronavirusa. Nadalje, riječ je o prvoj uopće službenoj vaterpolskoj utakmici na svijetu u ovoj, nazovimo je korona-epohi. Konačno, i prva službena međudržavna utakmica dviju reprezentacija u svim sportovima. U Europi svakako, vrlo vjerojatno i u globalnim razmjerima. To je nekoliko zgodnih detalja, crtica zanimljivih možda medijima, ali što utakmica donosi trenerima…

– Do utakmice mi je realno gledano slika reprezentacije donekle nepoznanica – govori Ivica Tucak, izbornik Hrvatske.

– Plivački su momci u redu, ali je ipak vidljivo bilo iz zadnja 2-3 dana i 5-6 treninga da im kako se veli nedostaje kisika, da nema ritma. Sasvim razumljivo kada se zna da nisu odigrali doslovno niti jednu jedinu utakmicu i više od tri mjeseca. Jedno je trenirati, a ipak sasvim drugo igrati utakmicu. Dakle, u prvom redu ću večeras dobiti nešto jasniju sliku gdje smo trenutačno i u tom kontekstu mi je utakmica bitna. Dakako, ima ona i još jedan značaj, a to je povratak vaterpola, sporta, čak bi rekao i života u neku normalu. Zato joj se veselim – naglasio je izbornik Tucak.

Predivan je osjećaj nakon dugo vremena najavljivati neku utakmicu, igračima još ljepše konačno i igrati. Mišljenje koje dijeli i jedan od najstarijih, najiskusnijih, Xavi Garcia.

– Najvažnije je iz ove utakmice poručiti kako stanje ide na bolje. Kako kod nas u Hrvatskoj, tako i po cijeloj Europi i šire. To je najbitnija vijest s utakmice koja je pred nama. I mi i Crna Gora imamo iste ciljeve za budućnost, a to je plasirati se na Olimpijske igre u Tokiju. To nam predstoji u veljači sljedeće godine, a dotad moramo što više i što bolje iskoristiti vrijeme, svaki trenutak za uvježbati taktičke ideje. Utakmica sama po sebi rezultatski nije najvažnija, ali ipak jasno je da želimo pobijediti, to je sportski. Posebno sam zadovoljan što ćemo igrati pred navijačima. Budući da znam koliko se u Hrvatskoj sport prati i voli, vjerujem i u super atmosferu. Vjerujem u malu veliku feštu – naglasio je Xavi Garcia.

Večeras od 19.00 sati, potražite program Planet Sport TV, a vi u Dubrovniku pravac Gruž. Jer… večeras igra Hrvatska!!!

 

 

Bušlje, Joković i Garcia u reprezentaciji minimalno do konca 2021!

 

Izbornik Tucak je najavljivao uoči odlaska u Dubrovnik kako na pripremama želi obaviti razgovore s nekolicinom. iskusnijih, starijih igrača. Tema je samo jedna. Može li računati na njih i za još najmanje godinu dana, do kraja ovog olimpijskog ciklusa koji iznimno završava tek 2021. nakon Igara u Tokiju?

– Razgovarao sam sa svom trojicom manje-više najstarijih, kapetanom Bušljom, njegovim zamjenikom Jokovićem i Garcijom. Od sve trojice sam dobio uvjeravanje kako žele i dalje igrati za reprezentaciju, dovršiti posao u koji smo zajednički krenuli. Nisam ni sumnjao u drukčiji stav, ali sam ipak želio osobno čuti njihov stav po tom pitanju – rekao je izbornik Tucak.

Kapetan Bušlje je na istu temu izjavio.

– San svakog sportaša, pa tako i vaterpolista je plasirati se i nastupati na olimpijskim igrama. Zato želimo prvo se plasirati u Tokio, a onda tamo pokazati sve najbolje od sebe.

Xavi Garcia je vrlo sličnog razmišljanja.

– Malo smo telefonski i ranije razgovarali, sada i osobno s Tuckom i da, naravno da želim igrati odnosno rekao sam izborniku da sam mu na raspolaganju još najmanje godinu dana. Zasad godinu. Idemo polako, godinu po godinu – veli Garcia.

Ovo je možda čak i najbitnija, najljepša vijest za hrvatski vaterpolo s ovih dubrovačkih priprema.

 

 

Dopušteno do 800 gledatelja, ulazak besplata

 

Temeljem preporuka i odredbi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, večerašnjoj utakmici Hrvatska – Crna Gora mogu pribivati i gledatelji, ali sukladno epidemiološkim sigurnosnim mjerama. To konkretno znači da popunjenost tribina može biti do maksimalno trećine kapaciteta ili do 800 mjesta (gruški bazen prima 2.400 gledatelja). Ulazak na utakmicu je besplatan.

 

 

 

Poslijepodne sastanak UO HVS

 

Neposredno prije početka utakmice Hrvatska – Crna Gora, u Dubrovniku će se održati i sastanak Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza. Valjat će razmotriti aktualnosti vezane kako uz reprezentaciju i pripreme Barakuda ovog ljeta, tako i uz skorašnji nastavak klupskih nadmetanja u seniorskom Prvenstvu Hrvatske (24. lipnja), ali i općenito sve aktivnosti i obveze Hrvatskog vaterpolskog saveza ovog ljeta na isteku kojeg je za očekivati i izbornu Skupštinu HVS-a.